ساعتهای طولانی که هر هفته کار میکنید ممکن است برای سازمان شما خوب باشد، ولی برای مغزتان خیلی خوب نیست.
ساعتهای طولانی که هر هفته کار میکنید ممکن است برای سازمان شما خوب باشد، ولی برای مغزتان خیلی خوب نیست. براساس تحقیقی طولانی مدتی که بر روی کارکنان بریتانیایی انجام شده، کار بیش از اندازه میتواند فرایند ضعیف شدن حافظه و توانایی تفکر به علت پیری را تسریع کند.
پیش از آن در سال 1985 محققات تحقیقی تحت عنوان Whitehall II را آغاز کردند که تأثیر کار، طبقه اجتماعی، عوامل روانشناختی و سبک زندگی را بر گسترش ابتلا به بیماریهای مزمن در میان هزاران مرد و زن شاغل در 20 دفتر خدمات شهری لندن بررسی میکرد. بین سالهای 1997 تا 1999 و بین سالهای 2002 تا 2004، تعداد 2214 نفر از داوطلبان آزمایشهای طراحی شده برای اندازهگیری کارکرد قوه تشخیص (Cognitive Function) را گذراندند. آزمایشها شامل ارزیابی حافظه شفاهی و مهارتهای گفتاری، هوش سیال (Fluid Intelligence) ـ که با حافظه کوتاه مدت، تفکر انتزاعی، خلاقیت و حل مسئله مرتبط است ـ و هوش کریستال شده (Crystallized Intelligence) ـ دانش انباشته شده در طول زندگی که از آموزش، کار کردن و تجربیات فرهنگی به دست میآیند ـ بود. هوش سیال با افزایش سن، بیماری یا جراحت تحت تأثیر قرار میگیرد؛ در حالی که هوش کریستال شده در سنین 60 و 70 سالگی رو به افزایش میگذارد و تا 80 سالگی هم شروتع به کاهش نمیکند.
در مقایسه با شرکتکنندگانی که 40 ساعت یا کمتر در هفته کار کرده بودند، کسانی که بیشتر از 55 ساعت در هفته کار کردند نمرات کمتری در آزمایشهای لغتشناسی (Vocabulary) در آزمایشهای اولیه و انتهای دوره به دست آوردند. آنها همچنین در آزمایش دوم کاهش بیشتری را در هوش سیال نسبت به آزمایش اول از خود نشان دادند. این رابطه حتی با بررسیهای بیشتر روی عوامل تأثیرگذار بر قوه تشخیص ـ مانند: تحصیلات، شغل، بیماری، استرس، خواب و … ـ به شدت تقویت شد.
این مطالعه اخطاری در مورد کار زیاد نداد و این را هم ثابت نکرد که کار زیاد برای مغز بد است. انحرافات بسیار زیادی در امتیاز به دست آمده در هر گروه وجود داشت ـ بعضی از افراد که ساعتهای زیادی کار میکردند در آزمایشها به شکل وحشتناکی خوب بودند، در حالی که برخی از افرادی که در گروه 40 ساعت کار و کمتر قرار داشتند نتایج ناامیدکنندهای داشتند. نتیجه این تحقیق کشف وجود رابطهای میان کار بیش از حد و کارکرد قوه تشخیص آدمی بود که البته یک رابطه علت و معلولی نیست. امکان دارد نتایج این تحقیق دلخواه کسانی که زیاد کار میکنند نباشد و این موضوع بر کسب امتیازهای پایین توسط این افراد در آزمایشهای مورد استفاده برای سنجش قوه شناختی تأثیر بگذارد. محققان یک توضیح احتمالی دیگر برای نتایج این تحقیق دارند و آن اینکه افرادی توانایی تفکر پایینی دارند، زمان بیشتر برای تکمیل کارشان صرف میکنند و در نتیجه به زمان بیشتری نیز نیازمند هستند.
اجازه دهید فرض کنیم که چیزی در مورد کار زیاد وجود دارد که میتواند مشکلاتی را در آینده برای مغز ایجاد کند. این تأثیر کوچک و احتمالا غیرقابل اجتناب است. کار زیاد میتواند از دو راه اصلی به مغز و بدن ضرر برساند: افزایش استرس و با جایگزین شدن ورزش کردن، غذاهای سالم و سایر رفتارهای خوب. اگر شما زیاد کار کردن را سودمند و نیروبخش مییابید و آن را جایگزین روابط خود با دیگران نمیکنید، زیاد کار کردن احتمالا میتواند برای مغز شما مفید باشد. اگر کار برای شما طاقتفرسا است و مزاحم خواب شما میشود و شما را مجبور میکند تفریح را کنار بگذارید، توجه به سلامت روانی، فیزیکی و احساسیتان میتواند به هشیاری مغز شما برای در زمانی که سنتان بالا میرود کمک کند.
4 راه برای هشیار کردن مغزتان عبارتند از:
1. ورزش کردن: این برای مغزتان همانند بدتان مفید است.
2. خودتان را از استرس آزاد کنید: اینکه هر روز 10 دقیقه ساکت در گوشهای بنشینید یا از تکنیکهای ریلکس شدن استفاده کنید، میتواند به از بین بردن استرس ـ چیزی که برای مغز بسیار مضر است ـ کمک کند. این کار همچنین راه خوبی است برای اعمال کنترل بیشتر بر زندگیتان.
3. ارتباط با خانواده و دوستان: روابط انسانی میتواند به حفظ سلامت روانی و فیزیکی کمک کنند.
4. کار متفاوتی انجام دهید: کارتان را کنار نگذارید، چرا که این میتواند یک تغییر فریبدهنده باشد. قایقسواری کنید، درس پیانو بگیرید، به یک دانشآموز درس دهید، همزمان با ناهار شطرنج بازی کنید و کارهای دیگری از این قبیل.
زمان استراحتی که به خود میدهید شما را دوباره سرشار از انرژی میسازد و میتواند برای کارتان هم مفید باشد!
موضوع مطلب :